Служители на ЧЕЗ Разпределение осигуриха дом за 4 двойки щъркели в село Баня

Монтираните платформи позволиха на птиците да гнездят на избраните от тях места

Четири двойки щъркели започнаха да градят гнезда, след като служители на ЧЕЗ Разпределение монтираха платформи на четири електрически стълба в разложкото село Баня. Сигналът беше подаден от местни жители, които забелязали, че щъркелите не успяват да си направят гнезда на избраните от тях стълбове, а не искали да използват необитаемите гнезда в съседство.

Грижата за щъркелите е част от политиката на ЧЕЗ Разпределение за съхраняване на биологичното разнообразие. Компанията осъществява проект „Живот за птиците“, по който си партнира с БДЗП (Българско дружество за защита на птиците). В рамките на проекта ЧЕЗ Разпределение обезопаси 459 стълба по осем различни електропровода в защитената местност на Кресненското дефиле, на територията на природен парк Врачански Балкан, защитена местност Персин в област Плевен, в района на Дупница и Монтана. В местност Персин компанията монтира и 138 маркиращи устройства по електропровода, които намаляват риска от сблъсък на птиците в него.

През тази година, след отмяна на извънредното положение, ЧЕЗ Разпределение ще стартира обезопасяването на 1 132 стълба по 26 различни електропровода в районите на Гоце Делчев, Сандански, Петрич, Сливница и Своге, а през следващия разрешителен период за работа с щъркелови гнезда, компанията планира да обезопаси още 300 гнезда. През последния разрешителен период обезопасените гнезда бяха 335.

 

 

публикувано
Май 2020